Τη Δευτέρα 16.01.2023 πραγματοποιήθηκε η πρώτη σύσκεψη της Επιστημονικής Ομάδας ANTIOXCERT, στα πλαίσια υλοποίησης του Επιχειρησιακού Σχεδίου «Πιλοτική Εφαρμογή του Προτύπου ANTIOXCERT σε κύρια Αγροδιατροφικά Προϊόντα» με Κωδικό Πράξης Έργου Μ16ΣΥΝ2-00019, το οποίο εντάσσεται στη Δράση 2 «Υλοποίηση του Επιχειρησιακού Σχεδίου (Project) των Επιχειρησιακών Ομάδων της ΕΣΚ για την Παραγωγικότητα και Βιωσιμότητα της Γεωργίας» του Υπομέτρου 16.1-16.2 του Μέτρου 16 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας (ΠΑΑ) 2014 – 2020.
Η σύσκεψη φιλοξενήθηκε στη βιβλιοθήκη Βασιλείου Γ. Χριστίδη, στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «ΔΗΜΗΤΡΑ» στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, με την ευγενική χορηγία του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης & Φυτογενετικών Πόρων.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι κ. Δημήτριος Γερασόπουλος, κ. Ευάγγελος Σουφλερός, κ. Αναστάσιος Σιώμος, κ. Παύλος Τσουβαλτζής και κα. Χρυσούλα Τανανάκη από το Τμήμα Γεωπονίας του Α.Π.Θ., η κα. Διαμάντω Λάζαρη του Τμήματος Φαρμακευτικής Α.Π.Θ., οι κα. Μαρία Παπαγεωργίου και κ. Απόστολος Κυριτσάκης από το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων ΔΙ.ΠΑ.Ε., οι κα. Ελένη Μαλούπα, κα. Αικατερίνη Γρηγοριάδου, κα. Αικατερίνη Παπαναστάση και κα. Ειρήνη Σάρρου από το Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης & Φυτογενετικών Πόρων του ΕΛ.Γ.Ο. «ΔΗΜΗΤΡΑ» και οι κ. Μάριος Κυριάκου και κα. Μαρία Εμμανουηλίδου από το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών της Κύπρου.
Παρουσιάστηκαν οι Προδιαγραφές του Προτύπου ANTIOXCERT από τον Πιστοποιητικό Οργανισμό Παριανός Πολύδωρος – Σουγιουλτζής Χαρίλαος Ο.Ε. – GMCert (Green Mediterranean Certification – Πράσινη Μεσογειακή Πιστοποίηση) – ο οποίος είναι ο Συντονιστής Φορέας του Έργου – παρουσία των κ. Αλέξανδρου Παριανού, ως Συντονιστής του Έργου και κ. Πολύδωρου Παριανού.
Οι Παραγωγικοί Φορείς και τα αντίστοιχα προϊόντα που συμμετέχουν στο Έργο, εφαρμόζοντας το Πρότυπο ANTIOXCERT είναι ο Αγροτικός Αμπελουργικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Βαένι Νάουσα με ερυθρό ξινόμαυρο οίνο, ο Αγροτικός Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Νικήτης Χαλκιδικής με πευκόμελο, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραγωγής Επεξεργασίας Εμπορίας Σκόρδου Βύσσας με σκόρδο, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ελαιοπαραγωγών Δήμου Καντάνου Σελίνου με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και τσουνάτες ελιές Χανίων, η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Bio-Riza Ποιοτικά Προϊόντα Ορεινής Χαλκιδικής με τσάι του βουνού και ρίγανη, το Οινοποιείο Petit Οινεώνας με ποικιλίες οίνου, η Αναπτυξιακή Εταιρία Εννιά Χωριών Κισσάμου Α.Ε. με κάστανο και αλεύρι κριθαριού και η Ένωση Κιάτου ΙΚΕ με κορινθιακή σταφίδα.
Στην Ομάδα συμμετέχει και η συμβουλευτική εταιρία Novacert Ε.Π.Ε.
Το Έργο ANTIOXCERT είναι Διακρατικό, με τη συμμετοχή της Ελλάδας και της Κύπρου, και Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης είναι η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020. Το Έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και το Ελληνικό κράτος / Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων