Τροφιμα με αντιοξειδωτικη δυναμη φερνει το «ANTIOXCERT»

Άρθρο της Agronews

Την πρώτη ομάδα λειτουργικών τροφίμων με αντιοξειδωτικές ιδιότητες φιλοδοξεί να δημιουργήσει μία ομάδα επιστημόνων μέσω της μέσω της πιλοτικής εφαρμογής του προτύπου «ANTIOXCERT».

Το εν λόγω ιδιωτικό πρότυπο που έχει εκπονήσει ο Πιστοποιητικός Οργανισμός GMCert, βρίσκει εφαρμογή σε προϊόντα όπως: ελαιόλαδο, ελιές, ρίγανη, τσάϊ του βουνού, σκόρδο, δημητριακά, σταφίδες, κάστανα, κρασί και μέλι, ενώ οι ομάδες των ειδικών επιστημόνων που συμμετέχουν, έχουν καθορίσει τις παραμέτρους ανά προϊόν.

Να σημειωθεί ότι οι επιστημονικές ομάδες που υποστηρίζουν το έργο είναι το τμήμα Γεωπονίας του ΑΠΘ (Τομέας Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, Τομέας Οπωροκηπευτικών και Αμπέλου και το Εργαστήριο Μελισσοκομίας), το τμήμα Φαρμακευτικής του ΑΠΘ, το Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, το τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων του ΑΤΕΙΘ και το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών Κύπρου.

Οι Παραγωγικοί φορείς που συμμετέχουν είναι ο Αγροτικός Αμπελουργικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός ΒΑΕΝΙ ΝΑΟΥΣΑ, ο Αγροτικός Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός ΝΙΚΗΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραγωγής Επεξεργασίας Εμπορίας Σκόρδου ΒΥΣΣΑΣ, η Αναπτυξιακή Εταιρία ΕΝΝΙΑ ΧΩΡΙΩΝ ΚΙΣΣΑΜΟΥ Α.Ε, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ελαιοπαραγωγών Δήμου ΚΑΝΤΑΝΟΥ ΣΕΛΙΝΟΥ, η ΕΝΩΣΗ ΚΙΑΤΟΥ ΙΚΕ, η Κοινωνική Συνεταιριστική BIO-RIZA Ποιοτικά Προϊόντα Ορεινής Χαλκιδικής και η επιχείρηση Οινοποιία – Αμπελουργία, με την επωνυμία JARDEL CHRISTIANE. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Παριανό Αλέξανδρο, Γενικό  Διευθυντή του Πιστοποιητικού Οργανισμού  GMCert, το κάθε ένα προϊόν θα μπορούσε να αποτελέσει μία ξεχωριστή πρόταση. Εντούτοις, αποφασίστηκε από την ομάδα να δοθεί έμφαση στην πιστοποίηση και παρουσίαση πολλών αγροδιατροφικών προϊόντων της χώρας, ώστε να προταθεί μία συνολική αντιοξειδωτική διατροφή, που λίγες χώρες έχουν να παρουσιάσουν και να δημιουργηθεί με τον τρόπο αυτό την πρώτη ομάδα λειτουργικών τροφίμων.

Να σημειωθεί ότι, το έργο της συμμετοχή στις εκθέσεις και τον ρόλο του μεσολαβητή καινοτομίας έχει αναλάβει η εταιρεία NOVACERT Συμβουλευτική – Αναπτυξιακή – Εμπορική ΕΠΕ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *