ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΑΠ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε το σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη της βιολογικής παραγωγής στην ΕΕ. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε το σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη της βιολογικής παραγωγής στην ΕΕ. Όπως υποστηρίζει ο γενικός στόχος είναι να ενισχύσει την παραγωγή και την κατανάλωση βιολογικών προϊόντων, η βιολογική καλλιέργεια να φτάσει στο 25% της αγροτικής γης έως το 2030, καθώς και να αυξήσει σημαντικά τη βιολογική υδατοκαλλιέργεια.

Το Σχέδιο Δράσης είναι σύμφωνο με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και τις στρατηγικές «Farm to Fork και Βιοποικιλότητα». 

Όπως επισημαίνει το Σχέδιο Δράσης έχει σχεδιαστεί για να παρέχει στον ήδη ταχέως αναπτυσσόμενο βιολογικό τομέα τα κατάλληλα εργαλεία για την επίτευξη του στόχου 25%. Προτείνει 23 δράσεις διαρθρωμένες γύρω από 3 άξονες που είναι: ενίσχυση της κατανάλωσης, αύξηση της παραγωγής και περαιτέρω βελτίωση της βιωσιμότητας του τομέα.

Η Επιτροπή ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να αναπτύξουν εθνικά σχέδια βιολογικής δράσης για να αυξήσουν το εθνικό τους μερίδιο στη βιολογική γεωργία. Υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των κρατών μελών όσον αφορά το μερίδιο της γεωργικής γης που βρίσκεται σήμερα στη βιολογική γεωργία, που κυμαίνεται από 0,5% έως πάνω από 25%. Τα εθνικά σχέδια δράσης για τη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία θα συμπληρώσουν τα εθνικά στρατηγικά σχέδια της ΚΑΠ.

Προώθηση της κατανάλωσης
Η αυξανόμενη κατανάλωση βιολογικών προϊόντων θα είναι ζωτικής σημασίας για να ενθαρρυνθούν οι αγρότες να μετατρέψουν σε βιολογική την παραγωγή τους (φυτική και ζωική) και έτσι να αυξήσουν την κερδοφορία τους. Για το σκοπό αυτό, το σχέδιο της ΕΕ προτείνει διάφορες συγκεκριμένες δράσεις που αποσκοπούν στην ενίσχυση της ζήτησης, στη διατήρηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και στην προσέγγιση των βιολογικών τροφίμων στους πολίτες. 
Συγκεκριμένα θα περιλαμβάνει: ενημέρωση και επικοινωνία των καταναλωτών σχετικά με τη βιολογική παραγωγή, προώθηση της κατανάλωσης βιολογικών προϊόντων, τόνωση της μεγαλύτερης χρήσης βιολογικών προϊόντων σε καντίνες (σχολείων και άλλων κρατικών οργανισμών) μέσω δημόσιων προμηθειών και αύξηση της διανομής βιολογικών προϊόντων στο πλαίσιο του σχολικού προγράμματος διανομής οπωροκηπευτικών και γάλακτος της ΕΕ. 
Οι δράσεις θα μπορούν ακόμη να στοχεύουν στην πρόληψη της απάτης, στην αύξηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και στη βελτίωση της ιχνηλασιμότητας των βιολογικών προϊόντων. 
Ο ιδιωτικός τομέας μπορεί επίσης να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο με «ελέγχους», επιβραβεύοντας τους υπαλλήλους που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να αγοράσουν βιολογικά τρόφιμα.

Αύξηση της βιολογικής παραγωγής
Επί του παρόντος, κατά μέσο όρο περίπου το 8,5% της γεωργικής έκτασης της ΕΕ καλλιεργείται βιολογικά, και οι τάσεις δείχνουν ότι με τον τρέχοντα ρυθμό ανάπτυξης, η ΕΕ θα φτάσει το 15-18% έως το 2030. 
Το σχέδιο δράσης παρέχει μια δέσμη εργαλείων για να κάνει μια επιπλέον αύξηση αυτού του ποσοστού και να φτάσει το 25% . Επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση της ζήτησης. Η ΚΑΠ θα παραμείνει το βασικό εργαλείο για την υποστήριξη της αλλαγής από συμβατική σε βιολογική παραγωγή. 
Επί του παρόντος, περίπου 1,8% (7,5 δισ. ευρώ) της τρέχουσας ΚΑΠ χρησιμοποιείται για τη στήριξη της βιολογικής γεωργίας. Η νέα ΚΑΠ θα περιλαμβάνει οικολογικά συστήματα τα οποία θα υποστηρίζονται από προϋπολογισμό 38 – 58 δισ. ευρώ, για την περίοδο 2023-2027, ανάλογα με το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων της ΚΑΠ. Τα οικολογικά θα μπορούν να αναπτυχθούν για την ενίσχυση της βιολογικής γεωργίας.

Πέρα από την ΚΑΠ, τα άλλα εργαλεία θα περιλαμβάνουν τη διοργάνωση εκδηλώσεων πληροφόρησης και τη δικτύωση για ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών, την πιστοποίηση για ομάδες αγροτών και όχι για άτομα (με στόχο τη μείωση του κόστους), έρευνα και καινοτομία, χρήση νέων τεχνολογιών για τη βελτίωση της ιχνηλασιμότητας αυξάνοντας τη διαφάνεια της αγοράς, ενισχύοντας τις τοπικές και μικρές οικονομίες κλίμακας, καθώς και την υποστήριξη της ενίσχυσης της διαφάνειας της τροφικής αλυσίδας και βελτίωση της διατροφής των ζώων.

Για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη βιολογική παραγωγή, η Επιτροπή θα διοργανώσει μια ετήσια «ημέρα βιολογικών» της ΕΕ, καθώς και βραβεία, για να αναγνωρίσει την αριστεία σε όλα τα στάδια της βιολογικής τροφικής αλυσίδας. Η Επιτροπή θα ενθαρρύνει επίσης την ανάπτυξη δικτύων βιολογικού τουρισμού μέσω «βιολογικών περιοχών». Οι «βιολογικές περιφέρειες» θα είναι περιοχές όπου αγρότες, πολίτες, τουριστικοί πράκτορες, ενώσεις και δημόσιες αρχές συνεργάζονται για την αειφόρο διαχείριση των τοπικών πόρων, βάσει βιολογικών αρχών και πρακτικών.

Το Σχέδιο Δράσης σημειώνει επίσης ότι η παραγωγή βιολογικής υδατοκαλλιέργειας παραμένει ένας σχετικά νέος τομέας αλλά έχει σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης. Οι επερχόμενες νέες κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη της υδατοκαλλιέργειας της ΕΕ, θα ενθαρρύνουν τα κράτη μέλη και τους ενδιαφερόμενους να υποστηρίξουν την αύξηση της βιολογικής παραγωγής και σε αυτόν τον τομέα. 

Τέλος, στοχεύει επίσης να βελτιώσει περαιτέρω τις επιδόσεις της βιολογικής γεωργίας όσον αφορά τη βιωσιμότητα. Η Επιτροπή σκοπεύει επίσης να αυξήσει το μερίδιο της έρευνας και της καινοτομίας και να αφιερώσει τουλάχιστον το 30% του προϋπολογισμού για δράσεις έρευνας και καινοτομίας στον τομέα της γεωργίας, της δασοκομίας για θέματα που αφορούν ή σχετίζονται με τον βιολογικό τομέα.

Η Επιτροπή θα παρακολουθεί στενά την πρόοδο του βιολογικού κλάδου κάθε κράτους μέλους, μέσω μιας ετήσιας παρακολούθησης με εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, των κρατών μελών και των ενδιαφερομένων, μέσω διμηνιαίων εκθέσεων προόδου και ενδιάμεσης επανεξέτασης.

Δηλώσεις
Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, Frans Timmermans, δήλωσε: «Πρέπει επειγόντως να αποκαταστήσουμε την ισορροπία στη σχέση μας με τη φύση. Αυτό δεν είναι κάτι που αντιμετωπίζουν μόνοι οι αγρότες, περιλαμβάνει ολόκληρη την τροφική αλυσίδα. Με αυτό το Σχέδιο Δράσης, στοχεύουμε να ενισχύσουμε τη ζήτηση για βιολογική τρόφιμα, να ενημερώσουμε τους καταναλωτές για τα οφέλη τους και να στηρίξουμε τους Ευρωπαίους αγρότες κατά την μετάβαση από την συμβατική στην βιολογική παραγωγή. Όσο περισσότερη αγροτική γη αφιερώνουμε στη βιολογική γεωργία, τόσο καλύτερη είναι η προστασία της βιοποικιλότητας».

Ο Επίτροπος Γεωργίας, Janusz Wojciechowski, δήλωσε: «Ο βιολογικός τομέας παίζει κεντρικό του ρόλο στην επίτευξη των στόχων της Πράσινης Συμφωνίας. Για να επιτύχουμε το 25% του στόχου της βιολογικής γεωργίας, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η ζήτηση οδηγεί την ανάπτυξη του τομέα, λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψη τις σημαντικές διαφορές του κλάδου στο κάθε κράτος μέλος. Το σχέδιο δράσης παρέχει εργαλεία και ιδέες για να συνοδεύσει μια ισόρροπη ανάπτυξη του τομέα. Η ανάπτυξη θα υποστηριχθεί από την ΚΑΠ, την έρευνα και την καινοτομία, καθώς και από τη στενή συνεργασία με βασικούς παράγοντες σε κοινοτικό, εθνικό και τοπικό επίπεδο».

Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας, Virginijus Sinkevičius, δήλωσε: «Η βιολογική γεωργία παρέχει πολλά οφέλη στο περιβάλλον, συμβάλλοντας σε υγιή εδάφη, μειώνοντας τη ρύπανση του αέρα και των υδάτων και βελτιώνοντας τη βιοποικιλότητα. Ταυτόχρονα, με τη ζήτηση να αυξάνεται ταχύτερα από την παραγωγή κατά την τελευταία δεκαετία, ο βιολογικός τομέας αποφέρει οικονομικά οφέλη στους παραγωγούς. Το νέο σχέδιο δράσης για τη βιολογική γεωργία θα είναι ένα κρίσιμο μέσο για την επίτευξη των στόχων του 25% των γεωργικών εκτάσεων υπό βιολογική γεωργία και της σημαντικής αύξησης της βιολογικής υδατοκαλλιέργειας που κατοχυρώνεται στη στρατηγική για τη βιοποικιλότητα και τη γεωργική εκμετάλλευση. Επιπλέον, οι νέες στρατηγικές κατευθυντήριες γραμμές για τη βιώσιμη ανάπτυξη της υδατοκαλλιέργειας της ΕΕ που θα εγκριθούν σύντομα από την Επιτροπή, θα προωθήσουν περαιτέρω τη βιολογική υδατοκαλλιέργεια».

Παϊσιάδης Σταύρος
Πηγή: ΑΓΡΟτυπος
https://www.agrotypos.gr/metapoiisi/trofima/ee-to-schedio-drasis-gia-ti-viologiki-paragogi-38-58-dis-evro-tha-plirosei-i-kap

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *