ΩΣ ΗΜΕΡΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΚΑΘΙΕΡΩΝΕΤΑΙ Η 23Η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Ως πανευρωπαϊκή ημέρα βιολογικής παραγωγής καθιερώνεται η 23η Σεπτεμβρίου
 
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και η Επιτροπή γιορτάζουν την καθιέρωση της «ημέρας βιολογικής παραγωγής της ΕΕ», η οποία θα διοργανώνεται κάθε χρόνο. Τα τρία θεσμικά όργανα υπέγραψαν κοινή δήλωση, με την οποία η 23η Σεπτεμβρίου καθιερώνεται στο εξής ως ημέρα βιολογικής παραγωγής της ΕΕ. Η καθιέρωση της ημέρας βιολογικής παραγωγής ακολουθεί την έγκριση από την Επιτροπή του σχεδίου δράσης για την ανάπτυξη της βιολογικής παραγωγής στις 25 Μαρτίου 2021, στο πλαίσιο του οποίου ανακοινώθηκε η δημιουργία μιας τέτοιας ημέρας για την καλύτερη ενημέρωση σχετικά με τη βιολογική παραγωγή.
 
Κατά την τελετή υπογραφής και εγκαινίων, ο επίτροπος Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, δήλωσε τα εξής: «Σήμερα γιορτάζουμε τη βιολογική παραγωγή, μια βιώσιμη μορφή γεωργίας όπου η παραγωγή των τροφίμων γίνεται σε αρμονία με τη φύση, τη βιοποικιλότητα και την καλή μεταχείριση των ζώων.
 
Η 23η Σεπτεμβρίου είναι επίσης η φθινοπωρινή ισημερία, με την ημέρα και τη νύχτα να είναι εξίσου μεγάλες —ένα σύμβολο ισορροπίας μεταξύ γεωργίας και περιβάλλοντος που ταιριάζει απόλυτα στη βιολογική παραγωγή. Χαίρομαι που, από κοινού με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και τους βασικούς παράγοντες αυτού του τομέα, καθιερώνουμε αυτή την ημέρα βιολογικής παραγωγής της ΕΕ, η οποία θα διοργανώνεται κάθε χρόνο και η οποία αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για την καλύτερη ενημέρωση σχετικά με τη βιολογική παραγωγή και για την προώθηση του καίριου ρόλου που αυτή διαδραματίζει στη μετάβαση σε βιώσιμα συστήματα τροφίμων.»
 
Ο γενικός στόχος του σχεδίου δράσης για την ανάπτυξη της βιολογικής παραγωγής είναι η ουσιαστική ενίσχυση της παραγωγής και της κατανάλωσης βιολογικών προϊόντων, η οποία θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» και της στρατηγικής για τη βιοποικιλότητα, όπως η μείωση της χρήσης λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων και αντιμικροβιακών ουσιών.
 
Ο τομέας βιολογικής παραγωγής χρειάζεται τα κατάλληλα εργαλεία για να αναπτυχθεί, όπως ορίζεται στο σχέδιο δράσης. Προτείνονται 23 δράσεις που διαρθρώνονται γύρω από τρεις άξονες —τόνωση της κατανάλωσης, αύξηση της παραγωγής και περαιτέρω βελτίωση της βιωσιμότητας του τομέα— ώστε να διασφαλιστεί η ισορροπημένη ανάπτυξη του τομέα.
 
Δράσεις
Για την τόνωση της κατανάλωσης, το σχέδιο δράσης περιλαμβάνει δράσεις ενημέρωσης και επικοινωνίας σχετικά με τη βιολογική παραγωγή, προώθησης της κατανάλωσης βιολογικών προϊόντων και ενθάρρυνσης της μεγαλύτερης χρήσης βιολογικών προϊόντων στα δημόσια κυλικεία μέσω δημόσιων συμβάσεων.
 
Επιπλέον, για την αύξηση της βιολογικής παραγωγής, η κοινή γεωργική πολιτική (ΚΓΠ) θα παραμείνει βασικό εργαλείο στήριξης της μετάβασης στη βιολογική γεωργία, ενώ θα συμπληρωθεί, μεταξύ άλλων, από εκδηλώσεις ενημέρωσης και δικτύωσης για την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και από την πιστοποίηση κυρίως ομάδων γεωργών και όχι τόσο μεμονωμένων γεωργών.
 
Τέλος, για τη βελτίωση της βιωσιμότητας της βιολογικής γεωργίας, η Επιτροπή θα διαθέσει τουλάχιστον το 30 % του προϋπολογισμού για έρευνα και καινοτομία στον τομέα της γεωργίας, της δασοκομίας και των αγροτικών περιοχών σε θέματα που αφορούν ειδικά τον τομέα της βιολογικής παραγωγής ή που είναι συναφή με αυτόν.
Ιστορικό
Η βιολογική παραγωγή συνεπάγεται ορισμένα σημαντικά οφέλη: οι βιολογικοί αγροί διαθέτουν μεγαλύτερη βιοποικιλότητα κατά περίπου 30 %, τα ζώα βιολογικής εκτροφής απολαύουν καλύτερης μεταχείρισης και λαμβάνουν λιγότερα αντιβιοτικά, οι βιοκαλλιεργητές έχουν υψηλότερα εισοδήματα και είναι πιο ανθεκτικοί, και οι καταναλωτές γνωρίζουν ακριβώς τι αγοράζουν χάρη στο λογότυπο βιολογικής παραγωγής της ΕΕ.
Γιορτάστε μαζί μας την πρώτη μέρα #OrganicEU!
Η βιολογική γεωργία είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη ενός βιώσιμου συστήματος τροφίμων. Αυξάνει τη βιοποικιλότητα, ωφελεί επικονιαστές και προωθεί την ευημερία των ζώων.
Με το Βιολογικό Σχέδιο Δράσης, θα διασφαλίσουμε ότι το 25 % της γεωργικής γης της ΕΕ θα τεθεί υπό βιολογική γεωργία έως το 2030. Μέτρα που λαμβάνουμε θα αυξήσουν την παραγωγή βιολογικών τροφίμων και θα κάνουν τα βιολογικά προϊόντα πιο προσβάσιμα σε όλη την ΕΕ.
 
Πηγή: Organic Life
www.organiclife.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *